MADDE 1: DERNEĞİN KURULUŞU, ADI VE MERKEZİ
Türkiye Cumhuriyeti hudutları dahilinde pancardan şeker üreten fabrika ve kurumların mensupları bu ana tüzükte yazılı hükümler dahilinde tüzel kişiliğe sahip ‘Pancar Şekeri Üreticileri Derneği’ adı altında dernek kurmuşlardır. Derneğin kısaltılmış adı “PANŞEK”dir.
Şubesi yoktur.
Dernek merkezi Ankara’dadır.
MADDE 2: DERNEĞİN AMACI
Amaç
Türkiye’de Pancar Şekeri Sanayinin gelişmesine katkıda bulunmak.
Genel Çalışma Konuları
Türkiye içerisinde faaliyet gösteren pancardan şeker üreticilerine ve sanayicilerine mesleki, sosyal, teknik ve ekonomik yönlerden rehberlik etmek, ülke şeker üretiminin gelişmesine katkı sağlamak, halk sağlığına uygun, kalite, standart ve maliyet yönünden dünya pazarlarında rekabet gücü üstün şeker üretimi hedefinin gerçekleştirilmesine, ülke içinde artan üretime yeterli talep yaratılmasına, iç piyasada gerek üyeleri arasında gerekse üyelerine karşı yapılan ve yapılabilecek olan haksız rekabeti önlemek ve genel olarak üyelerinin ortak yararlarını korumak amacıyla hukuki takip dahil her türlü başvurularda bulunmak ve üyeleri arasında dayanışmayı sağlamaktır.
Detaylı Çalışma Konuları
- Ana Stratejiler
- Pancar Şekeri Sanayinin gelişmesini teşvik edici alınması gerekli önlem ve tedbirleri tespit ve temine yönelik çalışma prensiplerini ilgili makamlara aktarmak, bu girişimlerin takipçisi olmak.
- Genel Tüketici haklarının organize bir biçimde korunması amacıyla nihai tüketiciye ulaşan pancar şekerinin üretim standardını ve kalitesini tespit ve temine yönelik çalışma prensiplerini ilgili makamlara aktarmak, bu girişimlerin takipçisi olmak.
- İç piyasalarda hammadde fiyat hareketleri ile ilgili bilgileri toplamak bu hususlarda ilgili rapor, dergi ve neşriyatı takip ederek uygulama ile ilgili prensip kararlarını tespit etmek.
- Çevrenin korunmasına yönelik çalışmalara katılmak, bu çalışmalarda elde edilen bilgilere dayalı prensipler oluşturmak ve bu bağlamda derneğimizin üyesi kuruluşları bilinçlendirmek ve bu yöndeki uygulamaların özendirilmesini sağlamak.
- Teknik Dayanışma
- Üye kuruluşların müşterek ihtiyaçlarının temini ve tedarikinde uygulanacak norm ve prensipleri tespit etmek.
- Üye kuruluşların teknik, teknolojik ve işleme problemlerine çözüm getirecek tedbir ve çarelerin tespit ve tayinine çalışmak.
- Hammadde temininde ve kotada oluşabilecek sıkıntılarla ilgili çalışmalar yürütmek ve Şeker Kanunu’na istinaden oluşturulan Şeker Dairesi Başkanlığı’na görüş ve çözüm önerileri sunmak.
- Yakıt (Kömür, Doğalgaz, Fueloil vb. gibi) işletme malzemeleri, makine, teçhizat ve malzemelerin yedek parça sipariş ve imalatına esas teşkil eden spesifikasyon tespiti ve bu konuda ithalatta kolaylık ve sürat sağlanmasına çalışmak. Ayrıca bu konularda üyeler arasında yardımlaşmayı ve dayanışmayı sağlamak.
- Gerektiğinde teknik eleman tedarikinde ve eğitiminde yardımlaşmayı sağlamak.
- Masrafların ve maliyetin asgariye indirilmesi konusunda araştırmalar yapmak ve bunların sonuçlarını üyelerin istifadesine arz etmek.
- Üretimin standartlarına uygun olmasını sağlayacak tedbirleri tespit ile bunları üyelerin istifadesine arz etmek, uyulmasını sağlamak ve standartların hazırlanmasında ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği temin etmek.
- Üyeler arasında teknik ve teknolojik alanlarda dayanışma ve ortak çalışma alanlarının oluşturulmasını sağlamak.
- Pancar Şekeri Sanayinin Gelişmesi Yönünden Dayanışma
- Kuruluşların başlıca problemlerinin tespiti ile bunların halli zımnında resmi kuruluşlar nezdinde üyeler adına bir koordinasyon organı olarak faaliyette bulunmak.
- Gerektiğinde kuruluşlar arasında çıkacak anlaşmazlıklarda uzlaşmaya yardımcı olmak.
- Pancar Şekeri Endüstrisine ait teknik ekonomik ve istatistiki bilgileri toplamak, bunlardan faydalanmak amacı ile dış ülkelerdeki benzer amaçlı dernek ve kuruluşlara mevzuat hükümleri dahilinde katılmak.
- Şekerin depolama, dağıtım, tüketiciye intikali, maliyet ve satış fiyatlarının tespiti ile ilgili konularda araştırmalar ve çalışmalar yapmak, resmi makamlarca yapılacak çalışmaların ve alınacak kararların, üyelerin zararına olmaması için tedbirler almak ve bu hususlarda özellikle Şeker Dairesi Başkanlığı başta olmak üzere ilgili makamlara önerilerde bulunmak.
- Pancar ekiminde münavebe sisteminin işleyişini teşvik etmek ve bu amacı gerçekleştirmeye yönelik bilgilendirici çalışmalar yapmak.
- Cumhurbaşkanlığı tarafından belirlenen şeker kotaları ile ilgili araştırmalar yapmak.
- Şeker pancarı taban fiyatları ve şeker satış fiyatları ile ilgili genel piyasa araştırmaları yapmak ve bu konularla ilgili çalışmalar yürütmek.
- Nişasta bazlı şekerle ilgili piyasa araştırması yaparak raporlamak.
- Sentetik tatlandırıcılarla ilgili piyasa ve medya takibi yapmak.
Diğer Çalışma Konuları
- İlgili komitelerde pancar şekeri sanayicilerinin temsil edilmesini sağlamak üzere girişimlerde bulunmak.
- Resmi merciler tarafından derneğe verilecek görevleri yerine getirmek.
- Derneğin amaçlarına ulaşmasını sağlamak için gerektiğinde kazanç sağlamak gayesi olmayan sair faaliyetlerde bulunmak.
- Amaç ve faaliyetleri için, radyo ve televizyon, gazete, dergi, kitap, broşür gibi yayın vasıtalarından istifade etmek ve toplantılar, kurslar, seminerler, konferanslar ve kongreler tertip etmek.
- Pancar şekeri üretimi sektöründe yer alan kuruluşların hak ve menfaatine ilişkin olarak gerçek ve tüzel kişiler tarafından gelebilecek her türlü haksız rekabet, kişilik hakları ihlalleri, gerek üyeler ve temsilcileri hakkında gerekse üyelerin üretim yaptıkları ürünlerle ilgili asılsız ve kötüleyici haberler gibi hukuk dışı davranışlara karşı yargısal girişimlerde bulunmak.
- Pancar şekerinin kullanımının ve kullanım alanlarının artırılmasına ilişkin bilgilendirici ve öğretici yayınlar hazırlayarak bu yayınları sosyal medya, ulusal ve yerel basın, televizyon gibi mecralarda yayınlamak ve bu alanlarda çalışmalar yürütmek.
- İştigal alanı ile ilgili federasyonlara üye olmak.
MADDE 3: DERNEĞİN KURUCULARI
Derneğin kurucu üyeleri alfabetik sıraya göre aşağıda belirtilmiştir;
- Amasya Şeker Fabrikası Anonim Şirketi (Dernek Temsilcisi: Eşref DİKMEN )
- Bor Şeker Anonim Şirketi Bor Şubesi (Dernek Temsilcisi: Emir Haktan DİŞLİ)
- Çorum Şeker Fabrikası Anonim Şirketi (Dernek Temsilcisi: Kemal ATEŞ)
- Doğuş Yiyecek Ve İçecek Üretim Sanayi
Ticaret Anonim Şirketi (Dernek Temsilcisi: Cemal Alpaslan
KARAKAN)
- Kayseri Şeker Fabrikası Anonim Şirketi (Dernek Temsilcisi: Hüseyin AKAY)
- Konya Şeker Sanayi Ve Ticaret Anonim
Şirketi (Dernek Temsilcisi: Ali TUNÇEL)
- Mutlucan Şeker Üretim Gıda Sanayi Ve
Ticaret Anonim Şirketi (Dernek Temsilcisi: Muzaffer MUTLU)
- Tutgu Gıda Turizm İnşaat İmalat İthalat
İhracat Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi (Dernek Temsilcisi: Yavuz ERENCE)
MADDE 4: DERNEĞE ÜYE OLMA, ÜYELİKTEN ÇIKMA VE ÇIKARILMA
Üyelik Ve Üyeliğe Kabul Şartları
Derneğe üye olabilmek için aşağıda belirtilen koşulların yerine getirilmiş olması ve belirtilen niteliklere sahip olunması gereklidir.
- Fiil ehliyetine sahip bulunan ve derneğin amaç ve ilkelerini benimseyerek bu doğrultuda çalışmayı kabul eden, üyeliğe ilişkin (b) bendinde yer alan şartları taşıyan ve mevzuatın ön gördüğü koşulları taşıyan gerçek ve tüzel kişiler
- Pancar şekeri üretimi konusunda sınai faaliyette bulunan veya bu faaliyetlerde bulunan şirketlerin ortağı, Yönetim Kurulu üyesi, Genel Müdürü olan veya en üst düzeyde yönetici konumunda görev alan gerçek ve tüzel kişiler derneğe üye olabilirler.
- Üyelik için başvuru yapan gerçek kişilerin biri dernek yönetim kurulu üyesi, toplam üç asil üye tarafından imzalanan dernek başvuru formunu, renkli vesikalık fotoğrafını, ikametgâh belgesini, kimlik kartı suretini, adli sicil belgesini ve Dernekçe istenebilecek diğer belgeleri eksiksiz olarak Dernek Genel Merkezine teslim etmesi ile üyelik müracaatı yapılır.
- Üyelik için başvuru yapan tüzel kişilerin biri dernek yönetim kurulu üyesi, toplam üç asil üye tarafından imzalanan dernek başvuru formunu, imza sirkülerini, şirketin faaliyet belgesini, Derneğe katılma yönünde alınmış ve tüzel kişinin dernek temsilcisinin de belirtildiği Yönetim Kurulu Kararını Dernekçe istenebilecek diğer belgeleri eksiksiz olarak Dernek Genel Merkezine teslim etmesi ile üyelik müracaatı yapılır.
- Dernek Yönetim Kurulu, üyelik için takdim edilen adaylar hakkında en çok 30 gün içinde üyeliğe kabul veya isteğin reddi şeklinde, oy çokluğu ile karar alarak sonucu adaya yazı ile bildirilir. Başvuru sahibine ret gerekçesi açıklanmaz.
- Üyelik başvuru talebinin kabulüne veya reddine ilişkin Yönetim Kurulu kararlarına karşı Genel Kurula itiraz edilebilir.
- Üyeliğe kabul edilenler üye kayıt defterine işlenir.
- Dernek Yönetim Kurulunca belirlenen giriş aidatının üyeliğe kabul kararının tebliğinden itibaren 30 günlük süre içerisinde ödenmemesi halinde üyeliğe kabul kararı kendiliğinden ortadan kalkar.
Üyelik Türleri
Pancar Şekeri Üreticileri Derneğinin Asil üye olmak üzere tek tür üyesi vardır.
- Asil Üyeler; Dernek Tüzüğündeki amaç ve faaliyetleri benimseyen ve Tüzük hükümleri ile üyelik koşullarına uyan üyelerdir. Genel kurulda oy kullanma, Yönetim ve Denetim kurullarına seçilme hakkı vardır. Tüzel kişiliğin temsili Türk Medeni Kanununun, Borçlar Kanununun, Türk Ticaret Kanununun ve diğer mevzuatların ilgili maddelerince belirlenir. Asil üye aidat öder.
Üyelerin Hakları ve Görevleri
Dernek Üyelerinin Hakları aşağıda belirtilmiştir.
- Hiç kimse Derneğe üye olmaya veya Dernekte üye olarak kalmaya zorlanamaz.
- Üyeler diledikleri zaman istifa edebilirler, Bunun için, bu üyelerin arzularını bir yazı ile Yönetim Kurulu’na bildirmeleri gereklidir. Üyenin istifa etmesi halinde geçmiş dönemlere ilişkin birikmiş aidat borçlarının ödenmesi yükümlülüğü ortadan kalkmaz.
- Dernek üyeleri eşit haklara sahiptir; üye eşitliği kısıtlayıcı ve bazı üyelere ayrıcalık tanıyan kararlar alınamaz.
- Asil üyeler, Genel Kurula katılma, oy kullanma, yönetim organları seçme ve seçilme haklarına sahiptir.
- Her asil üyenin Genel Kurulda bir oy hakkı vardır. Tüzel kişi üyeler yetkili temsilcileri aracılığıyla oy kullanırlar. Genel Kurulda yapılan oylamalarda üyelerden birisi başka bir üye adına vekaleten oy kullanamaz.
Dernek Üyelerinin görevleri aşağıda belirtilmiştir.
- Derneğin görevlerini yerine getirmesi için üyeler bütün kuvvet ve imkanlarıyla Derneği desteklemek ve ortak yararlarının sağlanmasında her hususta yardımcı olmak mecburiyetindedirler. Üyeler Derneğin Ana Tüzüğüne riayetle mükellef olup, yetkili organların vereceği kararlara uymaya ve bu kararları yerine getirmeye mecburdurlar.
- Aidat ödeme yükümlülüklerini yerine getirmek.
Üyeliğin Sona Ermesi
Üyeliğin son bulması aşağıdaki gibi gerçekleşebilir.
- Türk Medeni Kanunu, Borçlar Kanunu, Türk Ticaret Kanunu ve diğer mevzuatlarda ve Dernek Tüzüğünde aranan şartları yitirenler üyelik haklarını kaybederler.
- İstifa ile üyeliğin son bulması; Her üye istifa hakkına sahiptir. Dernekten ayrılmak isteyen üye Yönetim Kuruluna yazılı müracaatta bulunarak Dernekten istifa edebilir. İstifa eden üye ancak Genel Kurul kararı ile tekrar üye olabilir. İstifa eden üye ayrılacağı tarihe kadar olan birikmiş borçlarını ödemek ve taahhütlerini yerine getirmek zorundadır. Aksi halde kanuni yollara başvurularak üye alacakları dernekçe tahsil edilir.
- İşi Bırakma Nedeniyle Üyeliğin son bulması; Derneğe üye tüzel kişiliğin yetkili temsilcisi olarak bulunan kişinin, herhangi bir şekilde kuruluşundan ayrılması durumunda adı geçen kuruluş en geç bir sonraki Genel Kurul Toplantı tarihinden 15 gün öncesine kadar ayrılan kişinin yerine yeni temsilcisini derneğe bildirir. Aksi halde kuruluşun üyeliği sona erer.
- Üye olduktan sonra pancar şekeri üreten fabrika ve kurumlarla ilişkisi kalmayanların veya faaliyet alanlarında değişikliğe giden üyelerin üyelik sıfatları kendiliğinden sona erer.
Üyelikten Çıkarılma
Herhangi bir üyenin üyelikten çıkarılmasına aşağıdaki hallerde Yönetim Kurulu Karar verebilir.
- Derneğin Tüzüğüne, Yönetmeliklere ve Yönetim Kurulunca alınmış kararlara uymamak.
- En az iki yıllık üyelik aidatını, yazılı tebligat yapılmasına rağmen ödememek.
- Derneğin amaçlarına aykırı hareket etmek.
- Genel Kurul kararlarına uymamak.
- İlgili mevzuatlara aykırı olarak tüketicilere sağlıksız, ürünler ürettiğinden dolayı ilgili resmi makamlarca birden fazla kapatma veya üretimi durdurma cezası almak.
Hakkında üyelikten çıkarılma kararı verilen üyenin, sadece üyeliği sona erdiren sebeplerin gerçekleşmediği gerekçesine dayanarak, Genel Kurula itiraz hakkı vardır.
Üye itirazını, üyeliğinin sona erdiğinin kendisine tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde Genel Kurula sunulmak üzere Yönetim Kuruluna yapar. İtiraz, ilk Genel Kurul Toplantısında karara bağlanır, bu karar kesindir. Süresinde itiraz edilmemesi ve Genel Kurulda itirazın reddi halinde Yönetim Kurulu üyenin kaydını siler. Üyelikten çıkarılanlar Dernek malvarlığında hak iddia edemezler.
MADDE 5: DERNEK VE ÜST KURULUŞLARA ÜYELİK
Dernek Genel kurul kararı ile yurt içinde ve yurt dışında Dernek kurabilir, diğer Dernek ve üst kuruluşlara üye olabilir; uluslararası faaliyette ve iş birliğinde bulunabilir, yurt içinde ve yurt dışında şube açabilir, yurtdışında dernek veya üst kuruluş kurabilir veya yurtdışında kurulmuş dernek veya kuruluşlara katılabilir. Gerekli görülen yerlerde Yönetim kurulu kararı ile temsilcilik açabilir. Yabancı dernekler, Dernekler Kanununun ilgili maddesinde belirtilen koşullar kapsamında derneğe üye olarak kabul edilebilirler.
MADDE 6: DERNEĞİN GELİR KAYNAKLARI VE ÜYELİK AİDATI
Giriş aidatını ve üye başına ödenmesi gereken aidat miktarını belirlemeye, arttırmaya ve aidat miktarında değişiklik yapmaya Genel Kurul yetkilidir. Aidatlara ilişkin alınan kararlar Genel Kurulun vereceği yetkiler çerçevesinde Yönetim Kurulunca uygulanır. Aidatlar belirlenen miktar üzerinden yıllık bir kere alınacaktır. Derneğin gelir kaynakları aşağıda belirtilmiştir.
- Derneğin kültürel ve sosyal faaliyetlerinden sağlanan gelirler.
- Bağış, yardım ve vasiyetler.
- Dernek memalikinden elde edilen gelirler ve aidat gelirleri
- Dernek yayın faaliyetlerinden sağlanan gelirler,
- Sair faaliyetler ve toplantı gelirleri,
MADDE 7: DERNEĞİN ORGANLARI
Derneğin organları şunlardır:
- Genel Kurul
- Yönetim Kurulu
- Denetleme Kurulu
MADDE 8: GENEL KURUL VE TOPLANTILARI
- Genel Kurul Derneğin asli üyelerinden kurulur. Genel Kurul olağan ve olağanüstü olmak üzere iki tür toplantı yapabilir.
- Olağan Genel Kurul Toplantılarının yılda bir kere Eylül ayında yapılması zorunludur.
- Genel Kurul toplantıya Yönetim Kurulunca çağırılır.
- Genel Kurul, Yönetim veya Denetleme Kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya dernek üyelerinden beşte birinin yazılı başvurusu üzerine Yönetim Kurulunca olağanüstü toplantıya çağırılır. Yönetim kurulu, Genel Kurulu toplantıya çağırmazsa; üyelerden birinin başvurusu üzerine, Sulh Hakimi, üç üyeyi Genel Kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir.
- Genel Kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.
- Genel Kurul toplantıları Dernek Merkezinin bulunduğu ilde yapılır.
MADDE 9: ÇAĞRI USULÜ
Yönetim Kurulu Dernek Tüzüğüne göre Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler. Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyeler, en az 15 gün önceden, toplantının günü, saati yeri ve gündemi en az bir gazetede veya derneğin internet sayfasında ilan edilmek, yazılı olarak bildirilmek, üyenin bildirdiği elektronik posta adresine ya da iletişim numarasına mesaj gönderebilmek veya mahalli yayın araçları kullanılmak suretiyle toplantıya çağrılır. Bu çağrıda, çoğunluk sağlanamaması sebebiyle toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının hangi gün, saat ve yerde yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasındaki süre 7 günden az, 60 günden fazla olamaz.
Toplantı çoğunluk sağlanamaması sebebinin dışında bir nedenle geri bırakılırsa, bu durum geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle, ilk toplantı için yapılan çağrı usulüne uygun olarak üyelere duyurulur. İkinci toplantının geri bırakma tarihinden itibaren 6 ay içinde yapılması zorunludur. Üyeler ikinci toplantıya, birinci fıkrada belirtilen esaslara göre yeniden çağırılır. Genel Kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.
MADDE 10: TOPLANTI YAPILIŞI USULÜ VE NİSAPLAR
Genel Kurul, bu Kurula katılmaya hakkı bulunan üyelerin yarısından fazlasının katılması ile toplanır. Ancak Tüzük değişikliği ve Derneğin feshi hallerinde üyelerin en az üçte ikisinin katılımıyla toplanır.
Genel Kurul, Yönetim Kurulunca en az 15 gün önceden yukarıda belirtilen usulde toplantıya çağırılır. Bu amaçla toplantının günü, saati, yeri ve gündemi üyelere bildirilir. İlk toplantıda yeter sayı sağlanamazsa ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu ikinci toplantıya katılan üye sayısı, Derneğin Yönetim ve Denetim Kurulları üye tam sayısı toplamının iki katından az olamaz.
Genel Kurul toplantıları, Yönetim Kurulunca, en az 15 gün önceden yukarıda belirtilen usulde bildirilen gün, saat ve yerde yapılır. Genel Kurula katılan üyeler, Yönetim Kurulunca düzenlenen listelerdeki adları karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler.
Toplantı için yeterli çoğunluk sağlanmış ise durum bir tutanakla tespit edilir ve toplantı Yönetim Kurulu Başkanı veya görevlendireceği Yönetim Kurulu üyelerinden biri tarafından açılır. Açılıştan sonra toplantıyı yönetmek üzere bir Divan Başkanı yeteri kadar Başkan Vekili ile Katip seçilir. Toplantının yönetimi toplantıyı yönetmek üzere seçilen Divan Başkanına aittir. Katipler toplantı tutanağı düzenler ve başkanla birlikte imzalarlar. Toplantıda görüşülen konular ve alınan kararlar bir tutanağa yazılır ve Divan Başkanı, Başkan Vekilleri ve Katipler tarafından birlikte imzalanır.
Toplantı sonunda, tutanak ve diğer belgeler Yönetim Kurulu Başkanına teslim edilir. Yönetim Kurulu Başkanı bu belgelerin korunmasından ve yeni seçilen Yönetim Kurulu üyelerinden birine bu belgeleri yedi gün içinde teslim etmekten sorumludur.
Genel Kurul kararları, toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğuyla alınır. Tüzük değişikliği ve Derneğin feshi kararları, ancak toplantıya katılan üyelerin üçte iki çoğunluğuyla alınabilir.
Genel Kurulda aksine karar alınmamışsa, oylamalar açık olarak yapılır. Açık oylamada Divan başkanının belirteceği yöntem uygulanır.
Genel Kurul toplantılarında yalnız gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak, hazır bulunan üyelerin en az onda biri tarafından istenen konuların gündeme alınması zorunludur.
MADDE 11: GENEL KURULUN GÖREV VE YETKİLERİ
- Derneğin çalışmalarına bütçe ve hesaplarına göre yönetim ve Denetleme Kurullarının raporlarını incelemek ve kurulların ibraları hakkında karar vermek.
- Dernek organlarını seçmek
- Yönetim Kuruluna çalışmaları hususunda direktif vermek.
- Sorumlulukları görülen hallerde Yönetim Kurullarını veya Denetçileri azletmek, gerektiğinde haklarında kanuni takibat kararı almak.
- Taşınmaz malların alım ve satışı ve tasarrufu hakkında Yönetim Kuruluna yetki vermek.
- Dernek bütçesini, yönetim kurulunun teklifine göre aynen veya değiştirerek tespit etmek.
- Dernek Tüzüğünü değiştirmek.
- Üyelikten çıkarma kararlarına karşı yapılan itirazların ve istifa eden üyelerin yeniden üye olarak kabulüne ilişkin başvurularının karara bağlanması.
- Üyeliğin kabulüne veya reddine ilişkin yapılan itirazların incelenmesi ve karara bağlanması.
- Dernek Yönetim Kuruluna Genel Kurul toplantısını takip eden yılın başından geçerli olmak üzere aidat miktarlarını belirlemesi konusunda yetki vermek,
- Derneğin diğer dernek ve üst kuruluşlara katılması, ayrılması, uluslararası faaliyette bulunması, yurt dışındaki dernek ve kuruluşlara üye olarak katılması veya ayrılmasına karar vermek.
- Derneğin feshine karar vermek.
- Mevzuata ve Tüzüğe göre Genel Kurulca yapılması gereken diğer işleri ifa etmek
- Yasaya ve Tüzüğe uygun vaki taleplere göre derneğin amaç ve çalışma alanına giren hususları görüşmek.
- Derneğin borçlanma usullerini belirleme konusunda Yönetim Kuruluna yetki vermek
MADDE 12: YÖNETİM KURULU
Yönetim Kurulu 5 asil 5 yedek üyeden oluşur. Genel Kurulca asil üyeler arasından 5 asil 5 yedek üye olarak seçilir. Asil üyeliklerde boşalma olduğu takdirde, yedek üyelerin çağırılması zorunludur.
Dernek tüzüğünde belirlenen şekilde seçilecek Genel Sekreter, Yönetim Kurulunun toplantılarına katılabilir ancak oy kullanma hakkı yoktur.
Yönetim kurulunun görev süresi iki yıldır. Görev süresi dolan üyenin yeniden seçilmesi mümkündür.
Üyelik sıfatı sona eren kişi Yönetim Kurulu üyesi ise hiçbir işleme lüzum kalmaksızın Yönetim Kurulu üyeliği sona erer.
İki yıllık süresi içinde Genel Kurul, Yönetim Kurulu üyelerini toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile her zaman, kısmen veya tamamen değiştirebilir.
Yönetim Kurulu üye sayısı, boşalmalar sebebiyle yedeklerin de getirilmesinden sonra, üye tam sayısının yarısından aşağı düşerse Genel Kurul mevcut yönetim kurulu üyeleri ve Denetleme Kurulu tarafından bir ay içinde toplantıya çağırılır. Çağrı yapılmazsa, üyelerden birinin istemi üzerine, Sulh Hakimi üç üyeyi Genel Kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir.
Yönetim Kurulu Başkanı, Genel Kurulu takip eden 30 gün içinde Yönetim ve Denetleme Kurullarının asil ve yedek üyelerinin ad ve soyadlarını, meslek ve adreslerini Dernek Merkezinin bulunduğu yerin en büyük mülki amirine yazı ile bildirilir.
MADDE 13: YÖNETİM KURULUNDA İŞ BÖLÜMÜ
Yönetim Kurulu üyeleri seçimden sonra yapacağı ilk toplantıda kendi aralarında 1 Başkan 1 Başkan vekili ve 1 Sayman Üye seçer. Yönetim Kurulu toplam üye sayısının yarısının 1 fazlasının oluşumu ile toplanır. Yönetim Kurulu normal olarak iki ayda bir defa toplanır ve gündemindeki mevzular hakkında gerekli kararları alır. Başkanın veya 3 Yönetim Kurulu üyesinin talebi üzerine Yönetim Kurulu her zaman toplantıya çağırılabilir. Yönetim Kurulu adına Derneği, Başkan temsil eder. Yönetim Kurulu Başkanı iki dönem üst üste yeniden seçilebilir. Bir dönem aradan sonra eski Başkanın yeniden seçilmesi mümkündür.
MADDE 14: YÖNETİM KURULUNUN GÖREVLERİ
- Genel Kurul kararlarına ve Ana Tüzüğe göre Derneğin gaye ve maksadının tahakkuku için faaliyette bulunmak, Derneği üçüncü şahıslara, resmi makamlara, mahkemelere ve üyelere karşı temsil etmek.
- Başkan tarafından hazırlanıp üyelere bildirilmiş bulunan ve Yönetim Kurulu üyelerinin biri tarafından teklif edilen gündem maddelerini karara bağlamak.
- Her takvim yılı sonunda dernek envanterini çıkarmak, bu envantere dayanan bilançoyu ve gelir-gider hesapları ile yıllık çalışma raporunu ve yeni yıla ait bütçe tasarısını hazırlayıp Genel Kurula sunmak.
- Kanunlara ve Ana Tüzüğe göre tutulması gerekli defterleri tutmak veya kendi nezareti altında Derneğin görevlilerine tutturmak.
- Olağanüstü Genel Kurul Toplantısına karar vermek, toplantı gündemini hazırlamak.
- Genel Kurulun verdiği yetki çerçevesi içinde gayrimenkul iktisap etmek, tasarruf etmek ve gereğinde satmak.
- Derneğin muamelatını yürütmek üzere tayin edilecek Genel Sekreterin ve Genel Sekretere bağlı teşkilatın faaliyet tarzını, idaresini ve murakabesini tespit etmek.
- Dernek üyeliği için başvurma, üyelikle ilgili diğer hususlar ve organların seçim yöntemlerini belirleyen Ana Yönetmeliği düzenlemek ve Genel Kurulun onayına sunmak.
- Genel Kurulca kabul edilen üye aidat miktarlarını belirlemesi konusunda yetki çerçevesinde yıllık aidatlarını belirlemek
- Personel ücretleri karşılığı tahsilat ve ihtiyaca göre personel tayin etmek.
- Genel Kurul tarafından verilen yetki ile Derneğin borçlanma esaslarını belirlemek.
- Derneğin diğer dernek ve üst kuruluşlara katılması, ayrılması, uluslararası faaliyette bulunması, yurt dışındaki dernek ve kuruluşlara üye olarak katılması veya ayrılması hususunda Dernekler Kanununun ilgili maddesindeki hususları yerine getirmek suretiyle sağlamak.
- Derneğin faaliyetlerini daha etkin ve verimli kılmak için ihtiyaç halinde geçici veya sürekli çalışma grupları ile danışma kurulu oluşturmak.
MADDE 15: DENETLEME KURULU
- Genel Kurul, kendi üyeleri arasından bir denetleme kurulu seçer.
- Denetleme Kurulu 3 asil ve 3 yedek üyeden oluşur.
- Denetleme Kurulunun görev süresi iki yıldır.
- Bu kurul üyeleri (Denetçiler) Dernek hesaplarını ve işlemlerini ayrı ayrı veya birlikte teftiş veya murakabe ederler ve vardıkları sonucu yazı ile Yönetim Kuruluna bildirirler.
- Yıllık faaliyet devresi sonunda geçmiş devre hesapları hakkındaki raporu, Denetleme Kurulu müştereken hazırlar ve Genel Kurula sunar
- Denetleme Kurulu, ayrıca Derneğin Yönetim Kurulunca hazırlanarak Genel Kurula sunulacak bir sonraki yıl bütçesi hakkındaki görüşlerini de Genel Kurula duyurur.
- Denetleme Kurulu Üyeleri oyları olmaksızın Yönetim Kurulu Toplantılarına katılabilirler.
- Yönetim Kurulu, Denetim Kurulu ve üyelerinin vazifelerine müdahale edemez, isteyecekleri dernekle ilgili her türlü bilgiyi vermeye Dernek hesap ve defterlerini, vesaikini, mevcudatını, yazışmaları, kararları ibraza mecburdur.
- Dernek idaresinde yolsuzluk olduğu kanısına varan Denetleme Kurulu Yönetim Kurulundan olağanüstü toplantıya gidilmesini yazılı olarak talep eder.
MADDE 16: GENEL SEKRETER
Yönetim Kurulu, Dernek üyelerinin temsilcileri arasından veya dernek üyesi olmayan 3. Kişilerden üst düzey yöneticilik niteliklerine haiz, Derneğin amaçlarına katkı sağlayacak ve üyelerin faaliyet gösterdikleri pancar şekeri üretimi ve üretim aşamaları ile ilgili yeterli teknik donanıma ve bilgiye sahip profesyonel bir Genel Sekreter tayin eder. Genel Sekreter Yönetim Kurulu toplantılarına katılabilir ancak oy kullanamaz.
MADDE 17: GENEL SEKRETERİN GÖREV VE YETKİLERİ
Yönetim Kurulunca verilen yetki çerçevesinde Derneği temsil etmek, Dernek teşkilatının en üst düzey yetkilisi olarak Derneğin hizmet ve yükümlülüklerinin Genel Kurul ve Yönetim Kurulu tarafından belirlenen programlara ve mevzuata uygun olarak yerine getirilmesini sağlamak, Yönetim Kurulunun belirlediği faaliyet programının uygulanmasını sağlamak.
Genel Sekreter ayrıca Derneğin günlük işlerini yürütür, Yönetim Kuruluna Derneğin faaliyetleri hakkında aylık rapor verir, Yazışma ve çağrı işlemlerini yürütür. Dernek personelini ve teşkilatını Yönetim Kurulunun direktifleri dahilinde yönetir.
MADDE 18: DERNEK TARAFINDAN TUTULACAK DEFTERLER
Dernek, Kanun ve Yönetmelikte belirtilen defterleri tutar. Ayrıca Yönetim Kurulu Kararı ile tutulması istenen diğer defterleri tutar. Derneğin bilanço esasında tutacağı defterler ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir:
- Karar Defteri: Yönetim kurulu kararları tarih ve numara sırasıyla bu deftere yazılır ve kararların altı toplantıya katılan üyelerce imzalanır.
- Üye Kayıt Defteri: Derneğe üye olarak girenlerin kimlik bilgileri, derneğe giriş ve çıkış tarihleri bu deftere işlenir.
- Evrak Kayıt Defteri: Gelen ve giden evraklar, tarih ve sıra numarası ile bu deftere kaydedilir. Gelen evrakın asılları ve giden evrakın kopyaları dosyalanır. Elektronik posta yoluyla gelen veya giden evraklar çıktısı alınmak suretiyle saklanır.
- Alındı Belgesi Kayıt Defteri: Alındı belgelerinin seri ve sıra numaraları, bu belgeleri alan ve iade edelerin adı, soyadı ve imzaları ile aldıkları ve iade ettikleri tarihler bu deftere işlenir.
- Yevmiye Defteri, Büyük Defter ve Envanter Defteri: Bu defterlerin tutulma usulü ile kayıt şekli Vergi Usul Kanunu ile bu Kanununun Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye istinaden yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleri esaslarına göre yapılır.
Dernekte, tutulması zorunlu olan defterler kullanmaya başlamadan önce İl Dernekler Müdürlüğüne veya notere tasdik ettirilir.
MADDE 19: DERNEĞİN İÇ DENETİMİ
Dernekte Genel Kurul, Yönetim Kurulu veya denetleme kurulu tarafından iç denetim yapılabileceği gibi, bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir. Genel Kurul, Yönetim Kurulu veya bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, Denetleme Kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.
Denetleme kurulu tarafından en geç yılda bir defa derneğin denetimi gerçekleştirilir.
Genel Kurul veya yönetim kurulu, gerek görülen hallerde denetim yaptırabilir veya bağımsız denetim kuruluşlarına denetim yaptırabilir.
MADDE 20: DERNEĞİN BORÇLANMA USULLERİ
Dernek amacını gerçekleştirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için Genel Kuruldan aldığı yetki ile yönetim kurulu tarafından borçlanma yapabilir. Bu borçlanma kredili mal ve hizmet alımı konularında olabileceği gibi nakit olarak da yapılabilir. Ancak bu borçlanma, derneğin gelir kaynakları ile karşılanamayacak miktarlarda ve derneği ödeme güçlüğüne düşürecek nitelikte yapılamaz.
MADDE 21: ANA TÜZÜĞÜN DEĞİŞTİRİLMESİ VE BAZI KARARLARIN NİSABI
Ana Tüzük Genel Kurul kararı ile değiştirilebilir. Genel Kurulda Tüzük değişikliği yapılabilmesi için Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelerin en az üçte ikisinin katılımı aranır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz. Ana Tüzük değiştirilmesine ilişkin Genel Kurul Kararları toplantıya katılanların en az üçte iki çoğunluğu ile alınır.
MADDE 22: DERNEĞİN FESHİ VE TASFİYE İŞLEMLERİ
Genel kurul, her zaman derneğin feshine karar verebilir. Genel kurulda fesih konusunun görüşülebilmesi için genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin üçte ikisinin olumlu oyu aranır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz. Fesih kararının alınabilmesi için gerekli olan karar çoğunluğu toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin oylarının üçte ikisidir.
Tasfiye İşlemleri Genel Kurulca fesih kararı verildiğinde, Derneğin para, mal ve haklarının tasfiyesi son yönetim kurulu üyelerinden oluşan tasfiye kurulunca yapılır. Bu işlemlere, feshe ilişkin Genel Kurul Kararının alındığı veya kendiliğinden sona erme halinin kesinleştiği tarihten itibaren başlanır.
Tasfiye süresi içinde bütün işlemlerde Dernek adında “Tasfiye Halinde Pancar Şekeri Üreticileri Derneği” ibaresi kullanılır.
Alacakların tahsil edilmesi ve borçların ödenmesinden sonra kalan tüm para, mal ve hakları, Derneğin mevcut üyeleri arasında eşit şekilde dağıtılır. Derneğin para, mal ve haklarının tasfiye ve intikal işlemlerinin tamamlanmasını müteakip tasfiye kurulu tarafından durumun yedi gün içinde bir yazı ile Dernek merkezinin bulunduğu yerin mülki idare amirliğine bildirilmesi ve bu yazıya tasfiye tutanağının da eklenmesi zorunludur.
MADDE 23: BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ
Yönetim Kurulu, Derneğin yılsonu itibarıyla faaliyetlerini, gelir ve gider işlemlerinin sonuçlarını düzenleyeceği beyanname ile her yıl Nisan ayı sonuna kadar mülkî idare amirliğine vermekle yükümlüdür.
Mülki amirliğe yapılacak diğer bildirimler aşağıda belirtilmiştir.
Genel Kurul Sonuç Bildirimi: Olağan veya Olağanüstü Genel Kurul Toplantılarını izleyen otuz gün içinde, Yönetim ve Denetim Kurulları ile diğer organlara seçilen asıl ve yedek üyeleri içeren “Genel Kurul Sonuç Bildirimi” ve ekleri Yönetim Kurulu Başkanı tarafından mülki idare amirliğine bildirilir:
Genel Kurul sonuç bildirimine; Divan Başkanı, Başkan Yardımcıları ve Katipler tarafından imzalanmış Genel Kurul Toplantı Tutanağı örneği, Tüzük değişikliği yapılmışsa, Tüzüğün değişen maddelerinin yeni ve eski şekli ile Dernek Tüzüğünün son şeklinin her sayfası Yönetim Kurulunca imzalanmış örneği eklenir.
Taşınmazların Bildirilmesi: Derneğin edindiği taşınmazlar tapuya tescilinden itibaren otuz gün içinde Yönetim Kurulu Başkanı tarafından “Taşınmaz Mal Bildirimi” belgesi doldurmak suretiyle mülki idare amirliğine bildirilir.
Değişikliklerin Bildirilmesi: Derneğin yerleşim yerinde meydana gelen değişiklik “Yerleşim Yeri Değişiklik Bildirimi” belgesi doldurulmak suretiyle, değişikliği izleyen otuz gün içinde mülki idare amirliğine bildirilir.
Genel kurul toplantısı dışında Dernek organlarında meydana gelen değişiklikler “Dernek Organlarındaki Değişiklik Bildirimi” doldurulmak suretiyle, değişikliği izleyen 30 gün içinde mülki idare amirliğine bildirilir.
Dernek tüzüğünde yapılan değişiklikler de Tüzük değişikliğinin yapıldığı Genel Kurul toplantısını izleyen otuz gün içinde, Genel Kurul Sonuç Bildirimi ekinde mülki idare amirliğine bildirilir.
MADDE 24: HÜKÜM EKSİKLİĞİ
Bu tüzükte belirtilmemiş hususlar Dernekler Kanunu, Türk Medeni Kanunu ve bu kanuna atfen çıkarılmış olan Dernekler Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuatın dernekler hakkındaki hükümleri uygulanır.
GEÇİCİ MADDE 1: Dernek adına yazışma ve tebligatları almaya yetkili kişiler, adresleri ve imzaları aşağıda belirtilmiştir.
TİCARİ UNVANI | YERLEŞİM YERİ ADRESİ | İMZA |
Amasya Şeker Fabrikası Anonim Şirketi Temsilcisi Eşref DİKMEN | Amasya Şeker Fabrikası A.Ş. Şeker Mah. Diriliş Cad. No:2 Suluova/AMASYA | |
Çorum Şeker Fabrikası Anonim Şirketi Temsilcisi Kemal ATEŞ | Çorum Şeker Fabrikası A.Ş. Yeniyol Mahallesi, Ankara Asfaltı 9. Km Merkez/ÇORUM | |
Konya Şeker Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi Temsilcisi Ali TUNÇEL |
Konya Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş. Beyşehir Yolu Üzeri No:47 Meram/KONYA | |
Mutlucan Şeker Üretim Gıda Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi Temsilcisi Muzaffer MUTLU | Mustafa Kemal Mah. 2118 Cad. C Blok Apt. No: 4C/172 Çankaya/ANKARA | |
Tutgu Gıda Turizm İnşaat İmalat İthalat İhracat Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi Temsilcisi Yavuz ERENCE |
İşçi Blokları Mah. Mevlana Bulvarı Ege Plaza No:182/B Kat:24 Daire:107 Balgat Çankaya/ANKARA |
GEÇİCİ MADDE 2: İlk Genel Kurul’da dernek organları oluşturulana kadar, Derneği temsil edecek, Dernekle ilgili iş ve işlemleri yürütecek, üyelere ilk Genel Kurul toplantısı çağrısı yapacak olan Geçici Yönetim Kurulu üyeleri aşağıda belirtilmiştir.
Geçici Yönetim Kurulu Üyelerinin;
TİCARİ UNVANI | DERNEK TEMSİLCİSİ | GÖREVİ |
Amasya Şeker Fabrikası Anonim Şirketi | Eşref DİKMEN | Sayman |
Bor Şeker Anonim Şirketi Bor Şubesi | Emir Haktan DİŞLİ | Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı |
Çorum Şeker Fabrikası Anonim Şirketi | Kemal ATEŞ | Üye |
Doğuş Yiyecek Ve İçecek Üretim Sanayi Ticaret Anonim Şirketi | Cemal Alpaslan KARAKAN | Üye |
Kayseri Şeker Fabrikası Anonim Şirketi | Hüseyin AKAY | Üye |
Konya Şeker Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi | Ali TUNÇEL | Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı |
Mutlucan Şeker Üretim Gıda Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi | Muzaffer MUTLU | Üye |
Tutgu Gıda Turizm İnşaat İmalat İthalat İhracat Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi | Yavuz ERENCE | Yönetim Kurulu Başkanı |
İşbu “Şeker Pancarı Üreticileri Derneği” Tüzüğü, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu, 5253 sayılı Dernekler Kanunu ve ilgili diğer Kanun ve Yönetmelik hükümlerine göre hazırlanmıştır. 24 (yirmidört) Madde ve 2 (iki) Geçici Maddeden ibarettir. İlk Genel Kurul toplantısından sonra geçici maddeler başkaca bir karar almaya gerek kalmaksızın kendiliğinden yürürlükten kalkacaktır.
Amasya Şeker Fabrikası Anonim Şirketi
Bor Şeker Anonim Şirketi
Çorum Şeker Fabrikası Anonim Şirketi
Doğuş Yiyecek Ve İçecek Üretim Sanayi Ticaret Anonim Şirketi
Kayseri Şeker Fabrikası Anonim Şirketi
Konya Şeker Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi
Mutlucan Şeker Üretim Gıda Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi
Tutgu Gıda Turizm İnşaat İmalat İthalat İhracat Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi