Fransız firmaları, Pancar Şekeri üretimine ilişkin yenilikleri paylaştılar

Fransa’nın Ankara Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği tarafından düzenlenen Şeker Üretim Optimizasyonu Teknik Semineri, PANŞEK üyesi şirketlerin yönetici ve temsilcilerinin de katılımıyla yapıldı. Seminerde Fransız firmalarının yöneticileri, pancar tohumundan şeker üretim süreçlerine kadar yeni teknolojilerinin sunumunu yaptılar.

Fransa’nın Ankara Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği tarafından düzenlenen Şeker Üretim Optimizasyonu Teknik Semineri, 5 Şubat Çarşamba günü Ankara’da pancar şekeri sektörü temsilcilerinin katılımıyla yapıldı.

Açılışına Tarım ve Orman Bakanlığı Şeker Dairesi Başkanı Dr. Mehmet Hasdemir ile TÜRKŞEKER Genel Müdürü Mücahit Alkan’ın da katıldığı seminere,

PANŞEK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yavuz Erence (Kırşehir Şeker Fabrikası), PANŞEK Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Ateş (Çorum Şeker), PANŞEK Üyesi SUKKAR Şeker’den Necati Karavaizoğlu, Binbir Gıda-Alpullu Şeker’den Ali Kazıcı ile diğer fabrikaların temsilcileri ile,

TÜRKŞEKER’e bağlı fabrikalardan yetkililer katılım sağladılar.

Türkiye ile Fransa arasındaki şeker üretimi alanında işbirliği eskiye dayanıyor

Açılışta konuşan Fransa Büyükelçiliği Ekonomi Müsteşarı Daniel Gallissaires, Türkiye’de faaliyet gösteren 470 Fransız firmasının 170 bin kişiyi istihdam ettiğini; Türkiye ile Fransa arasında şeker üretimi konusunda eskiye dayanan ve yoğun bir işbirliği olduğunu; toplantının 2018 yılı özelleştirmeleri sonrasında Fransız firmalarının sektörde randımanı artırmaya, enerji kullanımını azaltmaya yönelik çözümleri ile Fransız finans kuruluşlarının sağladığı finansman olanaklarının tanıtımı amacıyla düzenlendiğini bildirdi.

Açılışta konuşan Tarım ve Orman Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Volkan Güngören de, Fransa’nın Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı 7. Ülke, en fazla ithalat yaptığı 9. Ülke olduğuna dikkat çekti. Fransa-Türkiye ikili ticaret hacminin 14,7 milyar dolar olduğunu belirten Güngören, tarımsal ticaret hacminin 563 milyon dolar olduğunu, bu tutarın daha da artırılması için her türlü işbirliğine açık olduklarını bildirdi. Güngören, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile gıda israf ve kaybının azaltılmasına yönelik olarak yakın zamanda başlatılacak “Gıdanı Koru” kampanyasına ilişkin de bilgiler verdi.

Fransız firmalarının sunumları

Programın öğleden önceki bölümünde, Türk şeker sektörü temsilcilerine yönelik Fransız firma temsilcilerinin sunumlarından bazı bölümler şöyle:

Şeker Teknolojisinde Fransız Uzmanlığı: Thierry Prudhomme (CODETEC Heyeti Başkanı)

Fransa şeker üretim endüstrisi, yıllık 6 milyon ton üretimiyle Avrupa’da birinci sırada, şeker randımanında ilk 5 içerisindeyiz. CODETEC bünyesinde hem pancardan hem de kamıştan şeker üreten şirketler var.

Pancar Tohumu İçin Islahın Önemi: Zafer Dirik (Florimond Desperz – FD Tohum Başkan Yardımcısı)

Tarımda arazi kayıpları yaşanıyor. Üretim alanlarını artıramayacağımıza göre birim alandan alınan verimi artırmak zorundayız.  Bir aile şirketi olan FD Tohum, tohum ıslah çalışmaları da yapıyor. Islah çalışmaları en az 8 yıl çalışma gerektiriyor. Ürünün pazara sunulması 10-12 seneyi buluyor. Firma cirosunun %15’ini Ar-Ge harcamalarına ayırıyor, çalışanların %35’i Ar-Ge’de çalışıyor. 11 şirket tarafından yürütülen, 18,5 milyon avro bütçeli AKER Projesi’nde bu yıl son sene. Yeni çeşitler elde edilmesi için dünyada tespit edilen 9 bin civarındaki pancar çeşidinden 3 bin çeşidin genetik haritası çıkartıldı. Referans alınan 15 tane çeşit bitkiden elde edilen tohumlar, Türkiye piyasasına da sunulacak.

Hasatta Uygun Maliyetle Kaliteli ve Yüksek Verimlilik: Stephane Weisse (FRANQUET Başkanı)

Toprak hazırlamadan hasada kadar, şeker pancarı sökme, toplama makineleri üretiliyor.

Süreç Optimizasyonu ve Ölçüm Hassasiyetinde Kazanımlar: Mohamad Sabyre Houssen (PRECIA MOLEN Ortadoğu ve Afrika Genel Müdürü)

Pancarın girişinden şekerin çıkışına kadar kullanılan hassas tartı için çözümler sunuyoruz.

Enerji Tasarrufu Sağlayan Pancar Yıkama ve Dilimleme Ekipmanları: Richard Sauvage (MAGUIN Satış Müdürü)

Pancar boşaltma, yıkama, kıyma ve depolamada enerji verimli çözümler sunuyoruz. Kırşehir Şeker Fabrikası’nda kurduğumuz 3 adet pancar kıyma makinesi ile 4.300 ton/gün olan pancar işleme kapasitesi, 5.100 ton/güne çıkmıştır.

Pancar Endüstrisi İçin ‘Platular’ Şerbet Isıtıcıları: Daniel Martin (BARRIQUAND TECHNOLOGİES THERMIQUES İhracat Müdürü)

Eşanjör uygulamaları ile %100 şerbet çıkışı sağlanıyor. Kayseri Şeker Fabrikası’nda uygulaması yapıldı.

Şeker Fabrikalarında Arıtma Sistemleri: Dr. Jessica Desabres (CHOQUENET Ar-Ge Mühendisi)

Filtre presleri, karbonatlama için üretilen kazanlarla, filtrelenmiş şeker kalitesinde iyileştirme, bulanıklıkta 2-3 kat daha iyi sonuçlar alınıyor.

Yüksek Performanslı Şeker Üretimi ve Biyoenerji Çözümleri: Louis Charvet (FIVES CAIL Proje ve Proses Mühendisi)

Şeker üretim ve biyoenerji çözümlerinin yanı sıra Fives Şeker Danışmanlık Hizmetleri de veriyor.

Şeker Üretim Prosesinde Karıştırıcının Faydaları: Bruno Armando (MIXEL İhracat Müdürü)

Sektöre vakumlu kazan karıştırıcıları ve eritme tankı gibi çözümler sunuluyor.

Üretim Hattında Kristal Büyüme ve Renk Ölçmenin Avantajları: Bertrand Gaillac (ITECA SOCADEI Renk&Vizyon Yöneticisi)

Şeker renk ölçümü ile şerbetin kalitesi izlenebiliyor; kusurlar tespit edilip, müdahale edilebiliyor.

Lapa, Koyu Şerbet ve Melas İçin Loblu Pompaların Kullanımı: Thierry Prudhomme (BROQUET PUMPS Satış Müdürü)

Pancar Şekeri Üretiminin İyileştirilmesi: Verim, Kalite ve Enerji: Walid Sfia (NOVASEP Güney Avrupa/MENA Bölge Satış Müdürü)

Renk nötrleştirmesinin sağlanması ve saflaştırma problemleri konusunda çözümler sunuyor.

Fransa’dan Tedarikinizi Finanse Etmek için Kamu Çözümlerimiz: Emmanuel Brechard (Fransız Kamu Yatırım Bankası (BPI France) Ortadoğu ve Türkiye Bölge Müdürü)

Fransa’dan ihracatı artırmak üzere, Fransız firmalardan ekipman satın alan firmalara finansman desteği sağlıyoruz. 1,3 milyon avroya kadar finansman desteği verilebiliyor.

Enerji Verimli Tarım Sektörü İçin Finansman Araçları: Mara Karakuş (Özel sektör şirketlerine finansman sağlayan PROPARCO Kıdemli Yatırım Görevlisi)

Sadece özel sektör firmalarının finanse eden şirketin, 2018 yılında kredi hacmi 1,6 milyar avro. Ortadoğu Bölgesi’nin de yönetildiği İstanbul Bölge Ofisi, 40 projeye 620 milyon avro kredi sağlamış durumda.

Fransa neden kamıştan şeker üretiyor?

Sunumların ardından Fransa’nın pancar şekerinin yanı sıra neden kamış şekeri üretimi yaptığı sorusunu yanıtlayan CODETEC Heyet Başkanı Thierry Prudhomme, tropik iklime sahip Fransa’nın Atlantik Okyanusu’ndaki adalarında şeker kamışı üretimi yapıldığını, bu nedenle Fransa’da 4 adet kamıştan şeker üreten fabrika olduğunu söyledi.

Melastan şeker üretiminin Avrupa’da olup, olmadığı ve yeterli pancar üretiminin olduğu bir ülkede ekonomik olup olmadığı şeklindeki bir soru üzerine ise, Türkiye’de şeker fiyatının çok yüksek olduğu, şekerin %70’inin melastan çekilebileceği, şeker fiyatı yüksekse bu üretimin yapılabileceği karşılığı verildi. Şeker fabrikalarının özellikle rekoltenin düşük olması durumunda kotalarını dolduramadığı, melastan şeker eldesinin şeker üretim randımanını artıran bir süreç olduğu bildirildi. Buna karşılık, Türkiye’nin perakende şeker satış fiyatı Avrupa’nın en gerisinde bir ülke olduğunun altı çizildi.

Programın öğleden sonraki bölümünde ise pancar şekeri sektöründe faaliyet gösteren fabrikaların yöneticileri, Fransız firmalarının yetkilileri ile ikili görüşmeler gerçekleştirdiler.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 255px;}